Takdir,Tedbir

Takdir, tedbiri mağlup eder.Kul, her şeyin Rabbın takdiri ile olduğunu bilecek.

-“Köl küllün min indillah - De ki; hepsi Tanrı’nın katından.”(Nisa-78).

Ayetini düşünüp, Tanrı’yı unuturcasına tedbir almamalı;ancak %1 nisbetinde tedbir almalıdır.

Bir insan, bir binayı hiç yıkılmayacakmış gibi yaparsa, ne kadar temelini sağlam atsa, ufak bir depremde tamamen yok olur!Ancak Tanrı,

-“Elinizle kendinizi tehlikeye atmayın!”(Bakara-195) buyurmaktadır.

Sağduyulu hareket etmeli, tedbir almalı ancak;”mutlaka tedbirle olur!” dememeli.Tanrı’yı da unutmamak lazımdır.

Tanrı’ya tevekkül etmeli, O’na sığınmalı ve terbiyesiz de hareket etmemeliyiz.

İnsanoğlu tedbir almalı; ancak,”artık tamam,daha hiçbir şey olmaz!” deyip, Tanrının takdirini unutmamalıdır.sözgelişi, bir şoför arabasını kontrol etmeden, yola çıkmamalı.İyice kontrol etmeli.Fakat, “artık tam tedbirimi aldım.daha hiçbir şey olmaz!” dememelidir.Tanrı isterse yüzde yüz tedbir de alsa da; birazcık ilerlediğinde dümdüz asvalt yolda bile arabanın altını üstüne getirir!...

Bir de , tedbirini almaz, esrarını çeker,rakısını içer,gaza basar,son sürat yol karşısına da “Allah’ın Dediği Olur” levhasını asar,şaşkın şaşkın arabayı kullanırsa;bu, sapıklıktır.Bir nevi Tanrı ile alay etmektir!..Bunun yerine,”kendinizi elinizle tehlikeye atmayın!” Ayetini yazıp, arabaya assalar,daha iyi olur kanaatindeyiz.

Şiddetli tedbire, Tanrı kızar.Çünkü Tanrı’yı, hiç hesaba katmamak olur!Bu niyet ve düşüncedeki bir insanın tedbirini, muhakkak bozar.Çünkü Tanrı, her şeye Kadir’dir.Şiddetli tedbir, bir bakıma Tanrı’yı tanımamaktır.O’na sığınmamak ve hatta O’nunla mücadele etmek anlamını taşır.

Tanrı ile hiç kimse mücadele edemez!Tanrı herkesin niyetini bilir. Kişinin niyetinde “Kendisini tanımama” bulursa;sonunda O insanın bütün tedbirlerini boşa çıkarır.O’na Tanrı’lığını ve “her şeyin kendi elinde olduğunu” ispatlar.

Bu suretle, “Takdir’in, Tedbiri mağlup edeceği” gerçeğini göstermiş olur!

-“Ve tevekke’l ala’llah fehüve hashübü - Bir kimse ki Tanrı’yı kendisine vekil eder(edebilirse),Tanrı kendine yeter!..”(Nisa-81, Azhab-3)

Şeyh Galib’in şu beyti ne kadar güzeldir:

“Tedbirini terkeyle, takdir Huda’nındır!

Sen yoksun! O benlikler, hep vehm-i gümanındır!.

Ey ileri Tanrı yolcusu! Anla.

Paylaş: