Ders ne kadarsa

Salik verilen ders ne kadarsa o kadar yapacak.

Tanrı Yolcusu, Üstadı tarafından kendisine ne kadar ders verildiyse o kadar yapılmalıdır. Bunu yapmakla hem "emir tutmuş, Hakka itaat etmiş" olur; hem de eksik ve fazla yapmamakla "hakkına razı olmuş" olur.

Verilenden az yaptığında, gerekli "Ruhi gıdayı" alamaz. Verilenden daha çok yaparsa, "fazla gıda"alır. Vaktinden Önce olgunlaşma olur. Bu da iyi bir durum değildir. Yani istenen sonuç değildir. Örnekleyecek olursak; Ay, 14 günde tamamlanır. İnsan 14 yaşında bulûğa erer. "Erken olgunlaşmaya çalışmak" kendini zorlamaktadır. Bu, hem mümkün değildir; hem de kendisini zorlayan talebe şaşkın olur. Tahsilini tamamlaması tehlikeye düşer.

Çocuğun kendini tez büyümeye zorlaması boşunadır. Bunun böyle olduğunu bilip, talebe, kendisinden ilerdeki sınıflarda bulunan Öğrencilerin dersleri ile uğraşmamalıdır. Gül, zamanı gelmeden açılmaz. Zorlanırsa, gonca iken bozulur. Açılsa da küçücük, güle benzemeyen bir çiçek olur. Tadı, kokusu olmaz. (261).

-"Allah size nasıl hidayet ettiyse, Allah'ı öyle zikrediniz". (Bakara-198)

Âyetine göre hareket etmek lazımdır.

(261) Resûlullah (s.a.v.) buyurdu:

"Allah'ın indinde amellerin en sevgilisi (makbulü) az olsa bile de- vamlı olanıdır". (Müslim, 500 Hadis'ten) Hz. Ali (k.v.) buyurdu; "Sabrın imandaki yeri, başın bedendeki yeri gibidir. Başı olmayanın bedeni de olmaz. Sabrı olmayanın da İmanı olmaz," (Gazali, Kimya-yı Saadet, S. 612'den.)

Paylaş: